Οι κύριοι Τσιόδρας και Χαρδαλιάς...

Στις αρχές Μαρτίου,όταν ο κορονοϊός χτυπούσε πιο έντονα την πόρτα της Ελλάδας και τα πρώτα κλεισίματα επιχειρήσεων,σχολείων και οργανισμών ήταν επιβεβλημένα έπρεπε να βρεθεί ένας τρόπος να ανακοινώνονται όλα τα νέα μέτρα και,φυσικά,τα νέα κρούσματα.
Έτσι το υπουργείο υγείας αποφάσισε να θεσπίσει την καθημερινή ενημέρωση των έξι με τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό πολιτικής προστασίας Νίκο Χαρδαλιά να δίνουν όλα τα νέα δεδομένα για τον νέο Κορονοϊό.
Η επιλογή για αυτή την ενημέρωση δύο ανθρώπων άγνωστων στο ευρύ κοινό,που είχαν διαγράψει σημαντική πορεία στον χώρο τους αποδείχτηκε το μεγάλο ατού για αυτό τον σκοπό.
Τις πρώτες μέρες,με τα μηνύματα της Πολιτικής προστασίας και την έναρξη του Μένουμε Σπίτι κανείς δε γνώριζε τους δύο άντρες οι οποίοι μέσα σε λίγες μέρες έγιναν διάσημοι με τον λιγομίλητο και σεμνό λοιμωξιολόγο να ξεχωρίζει για το ήθος και την ψυχραιμία που μετέδιδε κάθε εξέλιξη χωρίς να είναι ξύλινος με αρκετές στιγμές συγκίνησης να τον κάνουν ακόμα πιο συμπαθή και τον σοβαρό και αυστηρό υφυπουργό που έγινε αντικείμενο πόθου για το γυναικείο κοινό κατά τη διάρκεια του lockdown.
Όταν στο μέλλον κάποιος αναζητήσει τα πρόσωπα που χειρίστηκαν την πανδημία στην Ελλάδα αδιαμφισβήτητα θα πέσει πάνω σε αυτό το δίδυμο που ταυτίστηκε με την έγκυρη ενημέρωση και την επιβολή ή την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.
Σήμερα,26 Μαΐου μεταδόθηκε η τελευταία ενημέρωση του υπουργείου υγείας για τον κορονοϊό με τους δύο άντρες να είναι φανερά συγκινημένοι.Μπορεί, σύμφωνα με τους ίδιους,να μην έχουμε ξεμπερδεψει με την πανδημία αλλά το γεγονός ότι το υπουργείο αποφασίζει το τέλος της ενημέρωσης σημαίνει την συμβολική επιστροφή στην κανονικότητα και την πτώση της επιδημιολογικής καμπύλης σε πολύ χαμηλά επίπεδα,στην χώρα μας.
Ο λόγος που οι δύο αυτοί άνθρωποι πέτυχαν τον στόχο τους συνετίζοντας τους Έλληνες,κλείνοντας τους σπίτι το Πάσχα και την Πρωτομαγιά,φορώντας τους μάσκα,πράγματα που κανείς δεν είχε φανταστεί μέχρι πριν από λίγους μήνες,είναι η αμεσότητα,η απλότητα και η σοβαρότητα με την οποία μετέδιδαν τα γεγονότα χωρίς πανικό και με καμία διάθεση να προωθήσουν τους εαυτούς σαν αυθεντίες.Οι δύο αυτοί άνθρωποι,και κυρίως ο καθηγητής Τσιόδρας,ήταν το αντίδοτο σε όλα τα fake news,τα ψέματα και την τρομολαγνεία των καναλιών.Όποιος παρακολουθούσε την καθημερινή συνέντευξη τύπου,η οποία με τον καιρό αραίωσε,δεν χρειαζόταν να δει κανένα δελτίο,δεν χρειαζόταν να δει εκπομπές που θα ανέλυαν τα γεγονότα μιας και η παρουσίασή τους ήταν απλή αλλά όχι εκλαϊκευμένη κατάλληλη για όλο το φάσμα των πολιτών που την παρακολουθούσαν.
Οι κύριοι Τσιόδρας και Χαρδαλιάς θα μπορούσαν να γίνουν μισητοί καθώς θα συνδέονταν με την πανδημία και τις κακές ειδήσεις που πολλές φορές μετέδιδαν,όμως συνέβη ακριβώς το αντίθετο.Ο Τσιόδρας έγινε γκράφιτι,καρτούν,εθνικός ήρωας,λαμπάδα ενώ ο Χαρδαλιάς τραγούδι,sex symbol,και πάλι τραγούδι,αντικείμενο σχολιασμού των εβδομαδιαίων περιοδικών,και άλλη μία φορά τραγούδι.
Συνδέθηκαν,από πολλούς,με την επιτυχημένη στάση της Ελλάδας απέναντι στο ιό και εκπροσωπόντας ο ένας τους γιατρούς που είτε αποφάσιζαν για τα μέτρα είτε αγωνίζονταν στα νοσοκομεία και ο άλλος τους ανθρώπους που δούλευαν για την τήρηση των περιοριστικών μέτρων και των κανόνων.
Παρόλη την κριτική που δέχτηκαν κατά την διάρκεια της καθημερινής τους παρουσίας,θα μείνουν στις συνειδήσεις των ανθρώπων σαν αυτούς που βοήθησαν την χώρα να ξεπεράσει,έστω και προσωρινά,την κρίση της πανδημίας,αφού πάνω τους είχαν στραφεί για δύο μήνες όλοι οι προβολείς.
Το κατά πόσο μεγάλη και ουσιαστική ήταν η συμβολή τους εκτός της κάμερας στην αντιμετώπιση της πανδημίας θα το δείξει η ιστορία,η οποία φαίνεται πως δεν θα τους αδικήσει.
Το σίγουρο είναι πως μέσα από αυτή την ενημέρωση έγινε γνωστός ένας από τους πολλούς σπουδαίους Έλληνες επιστήμονες που δεν αναζητούν την προβολή,την επιβράβευση αλλά μάχονται υπόγεια,αθόρυβα και μυστικά,θυμίζοντας το ανθρώπινο ήθος το οποίο η κοινωνία εκτίμησε στον Σωτήρη Τσιόδρα.

Σχόλια