Αποχαιρέτα την παιδεία που χάνεις!

Σκηνές απείρου κάλλους σε σχολείο της Πάτρας: Δασκάλα πέταξε ...
Όταν τα σχολεία έκλεισαν στις αρχές του Μαρτίου και ο κορονοϊός κάλπαζε στην Ευρώπη όλοι αναρωτιούνταν ποια θα ήταν η λεγόμενη "επόμενη μέρα" και πως θα ήταν η επιστροφή στην κανονικότητα.
Μεσολάβησαν δυο μήνες γεμάτοι webex,πανελλήνιο σχολικό δίκτυο,zoom και messanger ώστε να διατηρήσουν,όσοι μαθητές ήθελαν,την επαφή με το μαθησιακό αντικείμενο.Ταυτόχρονα η ηγεσία του υπουργείου παιδείας,με κορυφαία την υπουργό,παρέλαυνε  στις συνδέσεις των καναλιών για να μας ενημερώνει για την επικείμενη επιστροφή στα μαθήματα,ενώ παράλληλα στην ΕΡΤ2 προβαλλόταν ξανά η εκπαιδευτική τηλεόραση.
Ποιος να φανταζόταν ότι όλες αυτές τις προσπάθειες που με αυταπάρνηση κατέβαλαν καθηγητές,γονείς και πάνω απ' όλους οι ίδιοι οι μαθητές θα τις έριχνε σαν πύργο από τραπουλόχαρτα ένα άλλο χαρτί ή μάλλον μία αίτηση,αυτή με την οποία ο γονέας δηλώνει πως υπάρχει συχνή επαφή με άτομο ευπαθούς ομάδας στην οικογένεια.
Αρχικά έμοιαζε αθώα αλλά υπάρχει παγίδα!Δε χρειάζεται τίποτα περισσότερο από μια τζίφρα για να αποδειχτεί ότι αυτό που δηλώνεται ισχύει.Έτσι το δικαίωμα αυτό που απευθυνόταν σε μια ομάδα μαθητών που όντως το χρειαζόταν έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης από μεγάλο μέρος των μαθητών της δευτεροβάθμιας που σε συνδυασμό με την μη καταμέτρηση των απουσιών έφερε την καταστροφή.Τουτέστιν τα σχολεία μας είναι άδεια από μαθητές!Πλέον το να πηγαίνει κάποιο παιδί στο σχολείο θεωρείται περιττό και αφύσικο.Το σχολείο έγινε στρατός.Τα παιδιά παίρνουν "απαλλαγή" με ψευδείς δικαιολογίες,μόνο που η εκπαίδευση δεν είναι υποχρέωση αλλά δικαίωμα το οποίο η πολιτεία θέσπισε ως υποχρεωτικό χρόνια πριν αναδεικνύοντας την αξία της εκμετάλλευσης του.
Μιλώντας γι΄αυτούς που δίνουν δικαιολογίες του τύπου "τρία τετράγωνα από το σπίτι μας ίσως μένει μια ηλικιωμένη" με την πλήρη ανοχή των καθηγητών που εθελοτυφλούν μπροστά σε μερικές ώρες κενού με τις άδειες τάξεις,είναι πασιφανές πως στο μυαλό τους έχουν την ξεκούραση του παιδιού το οποίο κάλλιστα μπορεί να κολλήσει από το φροντιστήριο ή τη βόλτα.
Αυτές τις μέρες η εκπαίδευση στην Ελλάδα βιώνει μια πολύ άσχημη και πρωτόγνωρη κατάσταση με άδεια σχολεία τα οποία άνοιξαν για τα μάτια του κόσμου με τους μαθητές να απουσιάζουν κανονικά και με τον νόμο!
Υπεύθυνοι για αυτό το σκηνικό-παρωδία εντός των σχολείων είναι η ηγεσία του υπουργείου μεν και οι γονείς δε οι οποίοι βλέποντας την Κερκόπορτα του υπουργείου έσπευσαν να την εκμεταλλευτούν απαξιώνοντας την δυνατότητα του σχολείου,και πόσω μάλλον του,από την κοινωνία υποβαθμισμένου δημόσιου σχολείου,να προχωρήσει την περιβόητη ύλη σε συνθήκες καύσωνα και κορονοϊού,έχοντας και τον φόβο του ιού ταυτοχρόνως εν τέλει υπέγραψαν την βεβαίωση,την οποία οι περισσότερο,δεν δικαιούνται.
Όλο αυτό το αλισβερίσι,εδώ να σημειωθεί πως για πρώτη φορά δεν εμπλέκονται ούτε πιστοποιήσεις γιατρών και τα λοιπά δείχνοντας πως όταν θέλουμε την εξαλείφουμε την γραφειοκρατία,φέρνει την ελληνική παιδεία σε ένα πολύ σημαντικό σημείο,στο οποίο πρέπει να επανέλθει δυναμικά στην "κανονικότητα",αδύναμη και αναίσχυντα απαξιωμένη από το κράτος υπό την ομπρέλα του κορονοϊού.
Είναι απορίας άξιο αν νιώθουν υπερήφανοι γι' αυτή την εικόνα αυτοί που πήραν τις αποφάσεις,στην περίπτωση που δεν ήταν αυτός ο στόχος τους,να αφήσουν δηλαδή τα σχολεία χωρίς μαθητές και τους μαθητές χωρίς σχολείο με γονεϊκή συγκατάθεση.
Δεν είναι ξεκάθαρο τι περιμένουν οι αρμόδιοι από αυτό το πείραμα στο οποίο έχουν υποβάλει την παιδεία αλλά είναι σίγουρο πως η αντίδραση ήταν μαζικά όμοια και ταυτόχρονη,κανένας μαθητής στο σχολείο έναντι του πάλαι ποτέ "Κανένα παιδί εκτός σχολείου".
Όλα αυτά σε συνδυασμό με την επικείμενη τοποθέτηση καμερών στα σχολεία τα οποία δεν έχουν χαρτί υγείας,χαρτί,αξιοπρεπείς αίθουσες και μέχρις εσχάτων αντισηπτικό δημιουργεί υποψίες για το μέλλον στην εκπαίδευση.
Πάντως,όσο και αν υπάρχει πρόθεση να γίνει εκπαίδευση προαιρετική και ζήτημα αποκλειστικά των φροντιστηρίων η απάντηση είναι ότι είναι,ή θα έπρεπε να είναι ΔΙΚΑΙΩΜΑ.

Σχόλια