ΑΜΠΕΛΟΦΙΛΟΣΟΦΙΕΣ:#1 Το Παρελθόν

Το παρελθόν είναι σαν ένα δέντρο μόνο με ρίζες.Ευδοκιμεί στο μυαλό και την ψυχή και όσο προχωρά ο καιρός τόσο μεγαλώνει.Άλλες ρίζες είναι ζωντανές και μας θρέφουν όπως τα φυτά και άλλες είναι ξερές και σκληρές παντελώς άχρηστες και πιάνουν χώρο.Είναι βάθιες και μυτερές.Άλλες έχουν ρόλο να υπάρχουν και άλλες είναι πεθαμένες αλλά ακομά πονούν.
Ο άνθρωπος είναι το χώμα το οποίο γεμίζει λουλούδια αλλά και ζιζάνια.Το παρελθόν του είναι η ρίζες και το παρόν του αυτά που φύονται μέσα του.
Το παρελθόν βρίσκεται μέσα στο χώμα και δε χάνεται απλώς υπάρχει.Άλλες φορές φύονται λουλούδια και γερά δέντρα στο έδαφος δημιουργώντας έναν όμορφο κήπο.Αυτό συμβαίνει επειδή το έδαφος είναι γεμάτο από ζωντανές ρίζες που τραβούν τα θρεπτικά συστατικά του χώματος και δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για ανθίσει ο κήπος.
Όμως ο κάθε κήπος έχει ρίζες ξερές,βρώμικες νεκρές που βρίσκονται βαθιά μέσα στο έδαφός του.Αυτές δε βοηθούν τον κήπο να ανθίσει και του στερούν χώρο.Είναι οι ρίζες ενός δέντρου που δε ζει.Αυτό το δέντρο λέγεται χωρισμός,φιλία, απόρριψη,χαμένα όνειρα,αρρώστια,πόνος,θάνατος,
δυσκολία,μίσος,ζόφος,βία.Παραδίπλα,σε κάθε κήπο,υπάρχει ένα άλλο ζωντανό και ανθισμένο δέντρο που λέγεται:ευχάριστες στιγμές,οικογένεια,αληθινή σχέση αληθινή φιλία,αγάπη,ηρεμία,ευγένεια,γαλήνη.
Οι ρίζες αυτού του δέντρου είναι λιγότερες.Τρομακτικά λιγότερες.Αλλά επιβίωσε.Επιβίωσε όπως και οι ρίζες του νεκρού δέντρου αλλά δεν υπήρχε απλώς αλλά ευδοκιμούσε.Ο λόγος που ευδοκίμησε αυτό και όχι το άλλο είναι ότι το ανθισμένο δέντρο είχε ρίζες που μπορούσαν να πάρουν όλα τα θρεπτικά συστατικά από το έδαφος και να τα αξιοποιήσουν σε αντίθεση με τις ρίζες του νεκρού δέντρου που βάθαιναν αλαζονικά μέσα του και τραβούσαν ουσίες μόνο για να βαθαίνουν και να χτυπούν μυτερά το χώμα.
Το παρελθόν,σαν τις ρίζες των φυτών μπορεί να λάβει δύο μορφές είτε αυτή των πρώτων ριζών που ρουφούν την ενέργεια και δεν προσφέρουν τίποτε είτε την μορφή των δεύτερων και να μεγαλώσουν και ταυτοχρόνα να γεννήσουν ένα όμορφο δέντρο γεμάτο άνθη στολίζοντας τον κήπο,δηλαδή την ψυχή.
Νεκρές ρίζες στην ψυχή είναι αυτές που προέρχονται από τραυματικές εμπειρίες,από εντάσεις,από δυσκολίες τις οποίες δεν καταφέραμε να ξεπεράσουμε και μας στοιχειώνουν.
Οι ρίζες του ζωντανού δέντρου προέρχονται από τις ευχάριστες εμπειρίες μας,τις χαρές,τα ταξίδια,τις όμορφες εικόνες αλλά και από δυσάρεστες στιγμές τις οποίες καταφέραμε να αναστρέψουμε και να ξεπεράσουμε,να νικήσουμε και να αφήσουμε πίσω μας.
Οι ρίζες του κακού παρελθόντος που μολύνει το έδαφος μας φεύγουν με το απλό ξεχορτάριασμα.Χρειάζονται απλώς ένα καλό φτυάρι και δύναμη για να αφαιρεθούν ώστε στην θέση τους να φυτευτούν νέες αναμνήσεις και εμπειρίες τις οποίες θα δημιουργήσουμε εκμεταλλευόμενοι τον ελεύθερο χώρο και χρόνο που θα μας προσφέρει ένα βαθύ ξεχορτάριασμα σε συνδυασμό με ένα καλό λίπασμα που απωθεί ό,τι μας καταδυναστεύει.
Το ξεχορτιάριασμα θέλει δύναμη και σθένος για να πετύχει ενώ τυχόν διακοπή των εργασίων ξεχορτιάσματος δημιουργεί λακούβες που γεμίζουν λασπόνερα το χειμώνα και γίνονται φωλιές για κουνούπια το καλοκαίρι.

Σχόλια